I. Vergi Cenneti Nedir? Yatırımcılar Neden Vergi Cenneti Ülkelerini Tercih Eder?
Vergi cenneti, vergilerin hiç olmadığı veya çok düşük olduğu ülke ya da bölgelerdir. Yatırımcılar için önemli kriterlerden bir tanesi kuşkusuz vergilerdir. Yatırımcılar genellikle az vergi verip, genel maliyetleri minimuma düşürme eğilimindedir. Bu sebepten ötürü bazı yatırımcılar, vergi cenneti olan bölgelere nakit akışı sağlamaktadır. Bu tip ülkelerde genellikle katı yasalar olmadığından ötürü yatırımcıların para transferlerini yapabilmesi çok daha kolaydır. Özellikle para kaçırma, kara para aklama gibi durumlarda vergi cenneti olan ülkeler günümüzde sıkça bir yatırım aracı olarak tercih edilmektedir.
II. Ülkeler Neden Vergi Cenneti Olmayı Seçer?
Bazı ülkelerin vergi cenneti şeklinde (az ya da sıfır vergi) olmasının temel sebebi ise kendi ülkelerindeki para girişini arttırma düşüncesidir. Genellikle vergi cenneti olan ülkelerinin çoğu ada ülkeleridir. Ada ülkelerinin nüfusları ise genellikle son derece düşüktür. Ülkelerin konumunun (adaların yapısı, dağlık olması, sanayileşmenin iklimsel ve yapısal olarak mümkün olmaması vb.) elverişsizliğinden dolayı sanayi, tarım ve hayvancılık sınırlı olarak gelişmiştir. Bu durumdan dolayı ada ülkeleri genellikle "vergi cenneti" olmayı seçerek yabancı yatırımcıyı kendi ülkesine çekmek istemektedir. Bu sayede hem kendi ülkelerine para girişi ve transferleri sağlanacak, hem de yatırım olanaklarının oluşması durumunda ülke içerisinde istihdam ve kaynak artışı gerçekleşecektir.
III. Off-Shore (Kıyı Bankacılığı) ve Vergi Cenneti
Kıyı bankacılığı denilen olgu 1960'lı yıllardan itibaren, genellikle vergi cennetleri denilen ülkelerde oluşmaya başlamıştır. Bu ülkeler sağladıkları vergi avantajları ve denetimsizlik ile fon yatırımları ve finansal hizmetler bakımından bir cazibe merkezi oluşturmuşlardır. Vergi cennetlerinde gelir ve sermayeden vergi alınmamasının yanında, banka ve ticari sırların korunması, aktif bir banka sektörü altyapısı bulundurulması, iyi bir iletişim ağı ve teknolojisine sahip olunması, istikrarlı bir politik ve ekonomik görüntü sergilenmesi, temel belli başlı özelliklerindendir. (A. Cimat, 2004; M.D.,80)
Yukarıdaki sebeplerden ötürü vergi cenneti olan ülkelerin birçoğu kıyı bankacılığı sistemi kullanır. Kıyı bankacılığı sistemi olan ülkeler yatırımcılar açıdan büyük bir teşvik sağlamaktadır. Vergisel açıdan avantajları bir kenara bırakırsak, kıyı bankacılığı kullanan yatırımcıların kimlikleri ve hesap bilgileri kolay kolay paylaşılmaz. Bu sebepten ötürü para aklama ya da parayı kaçırma gibi olaylar için kıyı bankacılığı oldukça iyi bir tercihtir.
Günümüzde Bahama Adaları, Hong Kong, Panama, Lüksemburg, İsviçre, Bahreyn gibi yerlerde kıyı bankacılığı kullanılmaktadır. Aynı zamanda Güney Kore, Filipinler ve Singapur'da da kıyı bankacılığı yapılmaktadır.
28 Kasım 2017 Salı
19 Kasım 2017 Pazar
Proforma Bilanço
Proforma bilanço; mevcut mali verileri kullanarak geleceğe ilişkin tahminen hazırlanan bilançodur. Açıkçası proforma çalışmaları genellikle günlük hayatta (pratikte) pek kullanılmaz. Daha çok SMMM Yeterlilik ve bazı kurum sınavlarında yer alan bir konudur. Yine de günümüzde bazı büyük ve kurumsal firmalarda az da olsa proforma çalışmaları kullanılmaktadır.
Proforma (geleceğe dönük) çalışmalar yaparken genelde en çok kullanılan araçlar, mali tablolardır. Geleceğe yönelik tahmin edilecek araçlara göre, uygun tablolar seçilir. Genellikle satılan malın maliyeti tablosu, nakit akış tablosu, bilanço ve mizan gibi tablolar kullanılır.
Proforma (geleceğe dönük) çalışmalar yaparken genelde en çok kullanılan araçlar, mali tablolardır. Geleceğe yönelik tahmin edilecek araçlara göre, uygun tablolar seçilir. Genellikle satılan malın maliyeti tablosu, nakit akış tablosu, bilanço ve mizan gibi tablolar kullanılır.
Preforma bilanço genellikle büyük kurum ve kuruluşlarda geleceğe dair alınacak olan kararların ve stratejilerin daha sağlıklı olabilmesi açısından önemlidir. Proforma tablolar daha çok bütçeleme sistemi ile çalışan firmaların bütçelerinin belirlenmesine yardımcı olmaktadır.
Preforma bilanço hazırlanırken aktiflerin ve pasiflerin birbiri içerisindeki dengesi son derece önemlidir. Eğer ki proforma bilançoda "Aktiflerdeki artışlar > Pasiflerdeki artışlar" ise işletmenin ilerleyen dönemlerde fazladan kaynağa ihtiyaç duyması durumu söz konusudur.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)