I. Yüklenilen KDV Nedir?
Yüklenilen KDV, ihraç edilecek olan bir malın ya da hizmetin üretimi esnasında yapılan alımların KDV'sidir. Konuyu örneklendirecek olursak; bir gömleğin üretimi sırasında alınan kumaş ve malın maliyetine giren tüm alışların KDV'si yüklenilen KDV olarak işletmede yer alır.Genellikle yüklenilen KDV ihracat sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. İhracat sektöründeki yüklenilen KDV'ler, KDV iadesi alabilmek açısından son derece önemlidir.
II. Yüklenilen KDV'nin Hesaplanması
Yüklenilen KDV'ler alışımız olarak gözüktüğünden "191 İndirilecek KDV" hesabında izlenir. Ancak buradaki esas nokta, malın üretimi sırasında aldığımız maliyetin KDV'si (yüklenilen kdv) ile malın maliyete girmeyen alışlarımızın KDV'si 191 hesap içerisinde yer alır. Karışıklık olmaması açısından malın maliyetini oluşturan alışlar ayrı bir Excel tablosu açılarak kaydedilir. İlgili dönemin sonuna geldiğimizde, Excel'deki alışlarımızın KDV'si Yüklenilen KDV'yi oluşturmuş olur.Yüklenilen KDV, Excel'de yazan alışlarımızın oluşturduğu KDV şeklindedir. Geriye kalan İndirilecek KDV'yi bulabilmek için ilgili dönem içerisinde "191 İndirilecek KDV" hesabının hesap muavini çıkartılır. Toplam 191 hesabından, Excel tablomuzdaki yüklenilen KDV'yi çıkarttığımızda ulaştığımız tutar, diğer indirilecek KDV şeklindedir.
III. Yüklenilen KDV'nin İadesi
Diyelim ki 500.000 TL + %18 KDV tutarında ham madde alışı yaptık. Toplamda 45.000 TL'lik KDV ödemiş oluyoruz. Ham madde alışı olduğundan ötürü ödemiş olduğumuz bu KDV 191 hs. içerisinde yer almakta. Dönem sonunda 391 Hesaplanan KDV'nin hiç olmadığını düşünelim. Bu durumda ortaya şu şekilde bu durum açığa çıkıyor:
191 İndirilecek KDV > 391 Hesaplanan KDV
(45.000) (0)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder