1. İcra işlemi bütün borçlular hakkında uygulanabilirken, iflas durumu sadece tacirler ve iflasa tabi olabilecek gerçek ya da tüzel kişilerce olabilir. Aşağıdaki görselde Ticaret Hukuku'na göre iflasa tabi olan gerçek ve tüzel kişilere bakabilirsiniz.
![]() |
İflasa Tabi Olanlar |
2. İflas kavramı Türk Ticaret Kanunu'na tabi olduğundan ötürü iflas kararını Ticaret Mahkemesi verir.
3.İflasta borçlu olan kişi ya da kurum kendi iflasını isteyebilir.
4. İflas takibi ve iflas kararından tüm alacaklılar yararlanır.İflas durumunda borçlunun iflas açıldığı zamanki sahip olduğu tüm mal ve haklara el konulur. İflas hukukunda alacaklar arasında eşitlik vardır. İcra işleminde ise haciz koyduran alacaklının üstünlüğü vardır.
5. İflasın açılması ile birlikte faizler kesilir. Alacaklılar iflastan sonraki dönemler için herhangi bir faiz isteyemez.
İflas Sebepleri
2. Gerçek ya da tüzel kişiliğin pasif değer toplamının, aktif değer toplamından fazla olması.
İflas Sonuçları
İflas davası sonucunda verilen iflas kararı sonucunda borçlunun (iflasa tabi olan kişi ya da kurumun) haczedilebilen malları ve değerleri üzerine bir iflas masası oluşturulur. Bu iflas masası sonrasında, alacaklıların alacağına göre iflas masasından gerekli ödemeler yapılır.
İflasa tabi olan her gerçek ya da tüzel kişi ne şekilde iflas edildiği araştırılması adına iflas tespit davası adında bir yargılamadan geçer. Bu durum çerçevesinde iflasa tabi olanlar için cezai müeyyide uygulanabilir. Bahsetmiş olduğumuz ceza, yargılama süreci sonucunda belirlenir.
a. Taksirli İflas: Madde 162 - (1) Tacir olmanın gerekli kıldığı dikkat ve özenin gösterilmemesi dolayısıyla iflâsa sebebiyet veren kişi, iflasa karar verilmiş olması hâlinde, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
a) Alacaklıların alacaklarının teminatı mahiyetinde olan malların kaçırılması, gizlenmesi veya değerinin azalmasına neden olunması,
b) Malvarlığını kaçırmaya yönelik tasarruflarının ortaya çıkmasını önlemek için ticari defter, kayıt veya belgelerin gizlenmesi veya yok edilmesi,
c) Gerçekte bir alacak ve borç ilişkisi olmadığı halde, sanki böyle bir ilişki mevcutmuş gibi, borçların artmasına neden olacak şekilde belge düzenlenmesi,
d) Gerçeğe aykırı muhasebe kayıtlarıyla veya sahte bilanço tanzimiyle aktifin olduğundan az gösterilmesi gerekir.