VUK 323. maddesine göre vadesinde tahsil edilemeyen ve ileride ilgili bakiyenin tahsil edilip edilemeyeceği belli olmayan senetli ya da senetsiz tutarın bütününe "şüpheli alacaklar" denmektedir.
Şüpheli alacaklar da önemli olan kısım alıcı ile satıcı arasında gerçekleşen kredili (cari) işlemlerdir. Ekonominin daralması başta olmak üzere yapılan alım ve satım işlemlerinin önemli bir bölümü kredili işlemleri beraberinde getirmektedir.
Bir alacağın şüpheli hale düşmesi için dava ve icra yollarının izlenmesi büyük önem taşımaktadır. Yapılan icra ya da dava işlemlerinde, borcu olan kişi ya da kuruma birden fazla ödeme emri (protesto) gönderilmesine rağmen ilgili ödemenin gerçekleşmemesi şüpheli alacak işlemini doğurur. Öte yandan tahsilatı 4.000 TL'den düşük olan ve dava ya da icra işlemine değmeyecek tutarlar da ilgili protesto işlemi olmaksızın şüpheli haline düşebilir.
Şüpheli hale gelmiş alacaklar ilgili dönemde tasarruf değeri üzerinden değerlenir. Alacaklı isterse toplam tutarın tamamını ya da kısmi bir bölümüne karşılık ayırabilir. Şüpheli bir alacağın değersizleşmesi ve zarar olabilmesi için karşılık ayrılması gerekmektedir.
Muhasebe Kaydı (Alacağın Şüpheli Hale Gelmesi)
128 hs. borçlu
120 hs. alacaklı
Şüpheli Alacağa Karşılık Ayrılması
654 hs. borçlu
129 hs. alacaklı
Tahsilatın İmkansız Hale Gelmesi
129 hs. borçlu
128 hs. alacaklı
Dönemsonu İşlemleri
690 hs. borçlu
654 hs. alacaklı