21 Şubat 2022 Pazartesi

KURUMSAL RİSK MATRİSİ

 


Kurumsal Risk Matrisi, şirket içerisinde yer alan risklerin Olasılık ve Etki düzeyleri belirlenerek tek bir diyagramda toplanması işlemidir. Risk Matrisleri sayesinde şirketlerde meydana gelebilecek risklerin Önem Düzeyi belirlenir. Önem düzeyine göre gerekli tedbirler alınır. Denetim sektöründe büyük firmaların denetiminde kullanılmaktadır.

Kırmızı Alan: Çok yüksek risk
Sarı Alan: Orta risk
Yeşil Alan: Düşük risk

17 Şubat 2022 Perşembe

MODERN MALİYET SİSTEMLERİ: KAİZEN MALİYETLEME

 


Kaizen Maliyetleme, yüksek teknolojinin bulunduğu üretim işletmelerinde Kalite Standartlarına bağlı kalarak, maliyet düşürmeyi hedefleyen bir sistemdir. Otomasyon, robotik, kalite sistemi ve kamban gibi yapıların bulunduğu ortamda son derece etkilidir.

Kaizen Maliyetleme Sisteminde zaman çift yönlüdür. Yapılan her işlem belirli hedefler doğrultusunda incelenir. Hedeflerle gerçekleşen farkların olması durumunda ilgili farkların sebepleri araştırılır.

Maliyet Sisteminin kendi içerisinde yer alan "Süreç İyileştirme" aşamaları sayesinde maliyetler düşürülerek Karlılık arttırma amacı hedeflenir.


16 Şubat 2022 Çarşamba

Modern Maliyet Sistemleri: Hedef Maliyetleme


Geleneksel Maliyet Muhasebesi, teknolojinin sabit olduğu ve sınırlı üretim durumlarında Direkt İlk Madde ve Malzeme, Direkt İşçiliğin yüksek olduğu durumlarda olumlu sonuçlar vermektedir.

Gelişen teknoloji ve rekabet unsurundan ötürü firmalarda en büyük problem Endirekt Giderlerin dağıtılması işlemidir. Ürün tasarımı, AR-GE, Bakım Onarım gibi giderlerin yüksekliği, pazar araştırmaları ve Proje bazlı çalışmaların raporlanmasında Geleneksel Maliyet Sistemi yetersiz kalabilmektedir.

Hedef Maliyetleme Sistemi Adımları

 1- İşletme Maliyetlerinin Belirlenmesi

 2- Maliyet Havuzlarının Oluşturulması

 3- Proje, Ürün Tasarım gibi etkenlerin ayrıştırılması

 4- Maliyet Havuzlarına Göre Hedef Maliyetin Oluşturulması

 5- Maliyetlerin Raporlanması ve Bütçe İle Karşılaştırılması

13 Şubat 2022 Pazar

Şerefiye Hakkında

 


ŞEREFİYE HAKKINDA

Şerefiye, bir işletme devralınırken katlanılan maliyet ile söz konusu işletmenin rayiç bedelle hesaplanan net varlıklarının (öz varlık) değeri arasındaki olumlu farklardır.

Şerefiye = Satınalma Bedeli (Birleşme Maliyet) - İktisap Edilen Net Varlıkların Gerçeğe Uygun Değeri (Net Varlık)

  • Birleşme Maliyeti > Net Varlık = Aradaki fark şerefiyedir. İşletmenin varlığına yazılır. Değer düşüklüğü testi yapılır.
  • Net Varlık > Birleşmiş Maliyet = Birleşme Karı vardır. Gelir tablosunda izlenir.

Şerefiyenin ölçülmesi ve muhasebeleştirilmesi TFRS-3 İşletme Birleşmeleri kapsamında, sonraki dönemlerde değerlemesi ise TFRS-36 Varlıklarda Değer Düşüklüğü kapsamında izlenir.


12 Şubat 2022 Cumartesi

İhracat Süreçleri

 


İHRACAT SÜREÇLERİ

1. MÜŞTERİYE TESLİM VERİLMESİ

2. ÖDEME ŞEKLİ/TESLİM ŞEKLİ GÖRÜŞMELERİ

3. SEVKİYAT PLANLAMASININ YAPILMASI

4. YÜKLEME REZERVASYONU

5. KESİN TESLİMAT

6. NAKLİYECİYE TESLİMAT

11 Şubat 2022 Cuma

Üretim Süreçleri


 Bir üretim işletmesinin ortalama olarak gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin bir diyagram hazırladım. 

STOK KARTLARI: İşletmenin içerisinde yer alan hammadde, yarı mamul, mamul ve yan ürün bilgilerinin bulunduğu alandır.

ÜRÜN ARAÇLARI: Yarı mamul, yan ürün ve mamullerin alt bileşenlerin yer aldığı bilgilerden oluşmaktadır.

ROTA: Üretime giren malzemelerin makinelerde geçen süreleri, operasyon süreçleri ve işçilik bilgilerinin bulunduğu alandır.

ÜRETİM PLANI: Gerçekleşecek olan üretimle ilgili hazırlanan planlardır. Alınacak olan malzeme, üretimde geçen süre, üretime girecek olan malzeme gibi bütün bilgileri kapsar.

KALİTE KONTROL: Üretim sürecinde gerçekleşen işlemlerin uygunluğunu ve İş Onaylarının verildiği bölümdür.

STANDART MALİYET: Üretimde harcanan malzeme, kullanılan makineler, gerçekleşen işçilikler gibi birçok birçok unsurun bulunduğu Ön maliyetlendirme işlemidir.

FİİLİ MALİYET: Üretimi gerçekleşen ürünlerin Standart Maliyet ile karşılaştırılarak gerçek Maliyetin hesaplanması sürecidir.

3 Şubat 2022 Perşembe

Satış Süreçleri

 


1. Bu görselde belirtilen İrsaliye ve Fatura düzenleme hükmü VUK tarafından kanuni düzenleme ile getirildiği için "Muhasebe Durumu" adı altında eklenmiştir.


2. Optimum şartlarda İrsaliye düzenleme işlemini bir firmada Depo/Ambar sorumlusunun yapılması en uygunu olacaktır. Zira sevkiyat anında satılan ürünün stok çıkışını yapan ve ilgili işlemi gerçekleştiren taraf olduğu için işlemin doğruluğu açısından önemli bir yere sahiptir.


3. Öte yandan Fatura düzenleme işlemini ise Satış Departmanının yapması en uygun olacaktır. Satılan ürünlerin birimleri ve fiyatları konusunda Müşteri ile direkt etkileşime geçen taraf ilgili departman olduğu için işlemlerin doğruluğu açısından son derece önemlidir.


4. Müşterinin teklifi kabul etmesi durumunda karşı tarafla "Satış Sözleşmesinin" düzenlenmesi son derece faydalı olacaktır. Satış sözleşmesi adı altında ilgili firmanın fatura bilgilerinin yanı sıra "Ticaret Sicil Gazetesi, İmza Sirküleri, iade işlemi durumu olmasına karşın Müşterinin Banka Bilgileri ve Vergi Levhası" gibi belgelerin olması güvence açısından önemlidir.


5. Bir Müşteriye teklif götürülmesi durumunda Müşteri cari kart statüsünün "Aday" olarak açılması çok önemlidir. Alım işleminin gerçekleşmesine istinaden "Aday" olan cari kartın referans alınarak "Müşteri" olarak yeniden açılması, teklif bilgilerinin saklanması ve süreçte gerçekleşebilecek yanlışlıkların önlenebilmesi açısından daha doğru bir adım olacaktır.

1 Şubat 2022 Salı

Finansal Konsolidasyon

Finansal Konsolidasyon, işletmenin ortak olduğu farklı firmaların finansal verilerinin tek çatı altında Finansal Raporlama Standartlarına uygun olarak raporlanması işlemidir.

Finansal Konsolidasyon Aşamaları:

1. Finansal Konsolidasyona uygun grup hesap tanımlarının yapılması

2. Finansal Konsolidasyon tanımlarının oluşturulması

3. İşlenmemiş ham verilerin (solo) hazırlanması

4. Finansal Konsolidasyona tabi şirketlerin Dikey ve Yatay kontrollerinin yapılması

Dikey Kontrol: İlişkili firmaların finansal tablolarının Borç/Alacak kontrollerinin yapılması işlemidir.

Yatay Kontrol: İlişkili firmalar içerisinde bakiye mutabakatlarının yapılması. (Dövizli işlemlerin olması durumunda ayrıca kontrol edilmesi gerekmektedir.)

5. Ham verilerinin aktarılması sonucunda Eliminasyon Kayıtlarının oluşturularak TFRS’ye uygun şekilde revize edilmesi. (Amortismanlar, Şerefiyeler, Özsermaye ve Ortaklık Haklarının ayrıca incelenmesi gerekmektedir.)

6. TFRS’ye uygun formatta raporlamanın yapılması ve dipnotların kontrolünün gerçekleşmesi. 

Not: Eliminasyon Kayıtları Tek Düzen Hesap Planının (solo) verilerine işlenmez. Eliminasyon Kayıtları sadece Finansal Konsolidasyon Raporlarının belirli uygunlukta olması için yapılan düzeltme kayıtlarıdır.

30 Ocak 2022 Pazar

Önemlilik Kavramı Hakkında

 


Muhasebenin Önemlilik Kavramı gereğince "Diğer" ile başlayan bir hesap, bağlı olduğu ana grubun %20'lik kısmını aşıyorsa bu hesabın içerisinde yer alan bakiyenin en yakın hesaba ya da ilişkili açılacak olan bir hesaba aktarılması gerekmektedir.
Görselde Menkul Kıymet grubu altında yer alan hesapların bir dökümü bulunmaktadır. "118 Diğer Menkul Kıymetler" hesabı "11. Menkul Kıymetler" grubunun toplam bakiyesinin %20'lik kısmını aştığı için bakiyenin ilgili en yakın hesaba aktarılması ya da bu duruma uygun ayrı bir hesap açılması gerekmektedir. Yapılan bu işlemin ise dipnotlarda belirtilmesi uygun olacaktır.

10. Hazır Değerler Grubu Kontrolü

 



100 Kasa Hesabı Kontrolü
  • Kasa hesabında yapılan işlemlerin belgeleri tam mı?
  • İlgili dönem sonunda Kasa mevcudu filli olarak tutuyor mu?
  • Kasa hesabında 7.000 TL ve üzeri işlemlerin kontrolü yapıldı mı?
  • Döviz mevcudu olması durumunda TCMB Efektif Alış kuruyla değerleme yapıldı mı?
101 Alınan Çekler Kontrolü
  • Alınan çeklerin teminata verilmesi durumunda gerekli kontroller yapıldı mı?
103 Verilen Çekler Kontrolü
  • Verilen Çeklerin ödeme işlemleri gerçekleşmesi durumunda kontroller yapıldı mı?
102 Bankalar Kontrolü
  • Dönem sonu banka bakiyeleri kontrol edildi mi?
  • Döviz mevcudu olması durumunda TCMB Döviz Alış kuruyla değerleme yapıldı mı?
108 Diğer Hazır Değerler Kontrolü
  • Kredi kartı ile alınan tahsilatların kredili satışlara oranla bakiyesi tutuyor mu?

SMMM ÖZGÜR YILMAZ

SERBEST BÖLGE TAŞIMA İŞLEMLERİ

 


SERBEST BÖLGE TAŞIMACILIK İŞLEMLERİ

1. Serbest Bölgeden bir limana ya da gümrük çıkış noktasına yapılacak olan ihraç malının taşınması KDV'den istisnadır.

2. Serbest Bölgeden bir başka Serbest Bölgeye yapılacak olan taşıma işlemi KDV'den istisnadır.

3. Serbest Bölgeden yurtiçine yapılacak olan taşıma işleminde KDV İstisnası işlemi uygulanmaz.

4. Yurtdışından gelen ithalat kapsamındaki ürünlerin Serbest Bölgeye taşınması durumunda KDV istinası işlemi uygulanmaz.

SMMM ÖZGÜR YILMAZ

26 Ocak 2022 Çarşamba

Paranın Zaman Değeri

 


Paranın Zaman Değeri, ilgili tutarın gelecekte alınacak olan bedelden daha değerli olduğunu gösteren bir kavramdır. Paranın Zaman Değeri genellikle Finans, Bütçe ve Yatırım gibi alanlarda kullanılmaktadır. Enflasyonun sürekli arttığı durumlarda Paranın Zaman Değeri hesaplamaları sayesinde gelen bedelin ne kadar getirdiğini ve Enflasyon karşısında olan değerini hesaplamamıza yardımcı olur. Paranın Zaman Değeri, Rentabilite (Verimlilik) ve Karlılık oranlarını doğrudan etkilemektedir. Özellikle vadeli alacakların getirisi Finansal Analiz Kapsamında incelendiğinde, Paranın Zaman Değerini getiri bazında hesaplamamız gerekir. Örnek: 1 yıl sonra alacağımız 2.000$'lık alacağımızın yıllık %8 faiz ile Bugünkü Değerinin hesabı şu şekildedir: 1.Yılın Sonundaki 2000$’ın Bugünkü Değeri Bugünkü Değer = 2000 * [1 / (1+0,10)^1] Bugünkü Değer = 2000 * (0,9090) Bugünkü Değer = 1.818,18 $ Not: Formüllerde genellikle faiz yıllık olarak baz alınmaktadır. Eğer yıllık değil de faiz oranı aylık bildirilirse ve ilgili dönemi de aylık hesaplamamız gerekirse, faiz oranını 12'ye bölmemiz gerekir.

17 Ocak 2022 Pazartesi

Ticari Alacaklar Kontrolü


  • Ticari Alacaklar kontrolü yapılırken yukarıda belirtilen hesapların ilgili dönemine ilişkin bakiyelerini kontrol etmemiz gerekmektedir. 
  • İlgili hesapların bakiyelerinde öngörülenden fazla ya da az olması durumunda ilgili hesaplarda gerçekleşen işlemlerin ayrıca kontrol edilmesi gerekmektedir.

  • 128 ve 129'nolu hesapların ayrıca karşılaştırmalı olarak kontrol edilmesi hata oranını azaltacaktır.

  • Yukarıda yer alan hesapların vadelerini kontrol edebilmek ve tahsilat raporunu hazırlanabilmesi adına "Alacak Yaşlandırma Raporu" hazırlamak faydalı olacaktır. 


15 Ocak 2022 Cumartesi

TFRS & BOBI FRS & MSUGT GÖRE MAL SATIŞLARINDA HASILAT

 




BOBI FRS
Vadesi 1 Yıla Kadar Olan Hasılat: Vadesi 1 yıla kadar olan hasılat “Peşin Bedel” olarak nitelendirilir.
Vadesi 1 Yılın Üzerinde Olan Hasılat: Vadesi 1 yılı geçen bedel faiz yöntemine göre ayrıştırılarak ilgili dönem gelene kadar Faiz geliri olarak gösterilir.
İlgili Tebliğ: (BOBI FRS, Par. 5.9)

TMS/TFRS
Vadesi 1 Yıla Kadar Olan Hasılat: Tüm vade farkları ayrıca gösterilir.
Vadesi 1 Yılın Üzerinde Olan Hasılat: Tüm vade farkları ayrıca gösterilir.
İlgili Tebliğ: (TFRS 15, Par. 60; 63)

MSUGT
Vadesi 1 Yıla Kadar Olan Hasılat: Vade farkı dikkate alınmaksızın Hasıtlat hesabında gösterilir.
Vadesi 1 Yılın Üzerinde Olan Hasılat: Vade farkı dikkate alınmaksızın Hasıtlat hesabında gösterilir.
İlgili Tebliğ: (1 Sıra No’lu MSUGT, Bölüm 5)


  • Yukarıda yer alan tabloda Mal Satışlarında gerçekleşen vadeli işlemlerin, ilgili Muhasebe Standartlarında hangi hesapta izlenmesi ve raporlanması gerektiği belirtilmiştir. 
  • MSUGT göre hazırladığınız finansal tablolarınızı, bir başka Muhasebe Standardına göre revize etmek isterseniz yukarıdaki bilgilere göre değişikliklerinizi yapabilirsiniz.


9 Ocak 2022 Pazar

Enflasyon Muhasebesi


Ülkemizde Enflasyon Muhasebesi uygulanabilmesi için aşağıda belirtilen iki şartın aynı anda gerçekleşmesi gerekmektedir.

1. Son üç yılın Yİ-ÜFE enflasyon oranlarının toplamının %100’ü geçmesi gerekmektedir.

2. Son yılın Yİ-ÜFE enflasyon oranının %10’u geçmesi gerekmektedir.

Enflasyon Muhasebesinde Önemli Noktalar:

1. Enflasyon Muhasebesi yalnızca bilanço kalemlerine uygulanır.

2. Enflasyon muhasebesinde Parasal Kıymetler ve Parasal Olmayan Kıymetler ayrımı bulunmaktadır.

3. Parasal Kıymetler: Nominal bedel üzerinden değerlenen kıymetlerdir. Kasa, Banka, Alınan Çekler, Verilen Çekler, Alacak Senetleri, Borç Senetleri gibi kıymetleri örnek verebiliriz. Bu kıymetler Enflasyon düzeltmesine tabi tutulmaz.

4. Enflasyon Düzeltmesi sadece Parasal Olmayan Kıymetler üzerinde uygulanır. Sabit Kıymetler (Makine, Teçhizat, Demirbaş, Haklar, Marka & Patent vb.) enflasyon düzeltmesine tabi olacaktır.


VUK Enflasyon Muhasebesine İlişkin Taslak Tebliği için tıklayınız. 


8 Ocak 2022 Cumartesi

Bütçe Nasıl Hazırlanır? Yıl İçerisinde Gerçekleşen Değerlerin Analizi | Gelir ve Gider Bütçesi -1

 


Bütçe serimizin ilk bölümünde yıl içerisinde gerçekleşen işlemlerin toplanması, tablo haline getirilmesi, referans değer ve oranların bulunması ve bu değerlerin ilgili gelir ve gider kalemleriyle değerlendirilmesini gerçekleştirdik. Viodeda hedeflediğim kesim bütçeye yeni başlayacak küçük ve orta ölçekli işletmeler ile bütçeye yeni başlayan kişilerdir. 

Kanalıma abone olarak ve videomu beğenerek destek olabilirsiniz.


Bütçe Hakkında

 


Bütçe bir firmanın emniyet kemeridir. Bütçe teknikleri ile birlikte firmanızın geleceğine dair tahminlemeler yaparak mevcut kaynaklarını ve yatırımlarını en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz. KOBİ’ler ya da bütçeye ilk kez başlayacak firmalar Gelir ve Gider Bütçesi ile başlayarak bütçeye ilk adımını atabilirler.

Bütçe Uygulamaları:

1. Gelir Bütçesi

2. Gider Bütçesi

3. Yatırım Bütçesi

4. Faaliyet Bütçesi

5. Maliyet ve Proje Bütçesi

5 Ocak 2022 Çarşamba

Vergi İncelemeleri Hakkında

 


Önceki uygulamalarda vergi incelemelerinin mükellefin işyerinde uygulanması hükmü bulunmaktaydı. 7338 Sayılı Kanun ile birlikte vergi incelemelerinin ilgili Vergi Dairelerinde yapılması esasına geçildi.

Ancak mükellef ve vergi sorumlusunun talep etmesi ve iş yerinin müsait olması halinde inceleme iş yerinde de yapılabilecektir.

(Örnek: Vergi sorumlusunun inceleme dönemine ilişkin çok fazla belgesinin olması durumunda, daire ile anlaşılması vb.)

Kaynak: 7338 Sayılı Kanun, Madde 17 (213 Sayılı Kanun 139 md. istinaden)


Pişmanlık Hükümleri Hakkında

 


Pişmanlık uygulaması vergi ziyaı cezasını gerektiren fiilleri işleyen mükelleflerle bunların kanuna aykırı hareketlerini Vergi İdaresine kendiliğinden haber vermeleri halinde, belli şartlarla vergi ziyaı cezası kesilmemesini esas alan bir işleyiştir.

Eskiden Pişmanlık uygulanabilmesi için mükellefin vergi incelemesine başlanmamış ya da takdir komisyonuna sevk edilmemiş olması gerekliydi.

Yeni uygulamayla birlikte mükellef vergi incelenmesine tabi tutulmasına rağmen Pişmanlık kapsamında beyanname vermesine olanak tanıyor. Örneğin KDV yönünden incelemeye giren bir mükellef, inceleme esnasında Pişmanlığı seçip KDV beyannamesi verebilecektir.

Kaynak: 7338 Sayılı Kanun, Madde 42

2 Ocak 2022 Pazar

Net İşletme Sermayesi Üzerine Bir Bakış


Net İşletme Sermayesi=Dönen Varlıklar - Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar

Net İşletme Sermayesi, likidite esasıyla çalışanNet işletme sermayesi, likidite esasıyla çalışan Dönen Varlıklarınız ile firmanızın bir yılın altında kalan Kısa Vadeli Borçlarınızı finanse etme gücünü gösterir. Net İşletme Sermayenizin pozitif ve yüksek olması durumunda kısa vadeli borç ödeme ve finasman gücünüz doğru orantılı olarak artacaktır.

Net İşletme Sermayesine doğru ulaşmak için Dönen Varlıklar ile Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar altında yapılan kayıtları detaylıca incelemek gerekir. Firmaların genelde Net İşletme Sermayesini hesaplarken kaçırdığı noktalar şu şekildedir:

1. Stok değerlerinin gerçeği yansıtmaması,

2. Alıcılar hesabınızda donuk alacak tutarları olması,

3. Taahhüt edilmiş ancak ödemesi gerçekleşmemiş sermaye bedelinin ve vadesinin dikkate alınmaması,

4. Banka kredilerinin muhasebe kayıtları vade farkı ayrımı yapılmadan kaydedilmesi (Bazen Uzun Vadeli bir kredi 1 yılın altına düştüğümde 303 hs. ile kısa vadeliye alınmayıp direkt 400 hesaptan ödemesinin düşülmesi vb.)

5. Satışların artmasına karşın Net İşletme Sermayesinin artmaması. (Bu durumda "Hazır Değerler" ve "Stoklar" hesabına öncelik verilerek bakılması daha verimli olacaktır.)

Sıfır Bütçeleme Sistemi


Sıfır Tabanlı Bütçeleme, bir firmada gerçekleşen tüm harcamaların ve faaliyetlerin ilk kez yapılıyormuş gibi yeniden ve baştan belirlendiği bütçe sistemidir. Geçmiş dönemlerde gerçekleşen harcamalar ve devreden bakiyeler Sıfır Tabanlı Bütçelemeye eklenmez. Sıfır Tabanlı Bütçeleme, önceki dönem hazırlanan bütçeleri referans olarak almadığı için Klasik (Geleneksel) Bütçe Anlayışına göre daha bağımsız bir yapıdadır.

AVANTAJLARI

1. Bütün harcamalar sıfırdan bütçelendiği için harcamaların gerekçelendirilmesi gerekmektedir.

2. Otomatik bütçe artışlarından kaçınarak maliyet düşürmeyi destekler ve genellikle tasarruf sağlar.

3. Sıfır Bütçeleme yaparken Maliyet Merkezleri, Kar Merkezleri ve Gider Kalemlerinin detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Bu durum
Operasyonel verimliliği
arttırmaktadır.

4. Sıfır Bütçeleme, Nakit Akış Tablosu ile ilişkili olarak çalışmaktadır. Sadece gerçekleşen harcamalar üzerinden bütçeleme yapıldığı için Nakit Akış Tablosu ile kıyaslandığında daha doğru sonuçlar vermektedir.