21 Şubat 2022 Pazartesi

KURUMSAL RİSK MATRİSİ

 


Kurumsal Risk Matrisi, şirket içerisinde yer alan risklerin Olasılık ve Etki düzeyleri belirlenerek tek bir diyagramda toplanması işlemidir. Risk Matrisleri sayesinde şirketlerde meydana gelebilecek risklerin Önem Düzeyi belirlenir. Önem düzeyine göre gerekli tedbirler alınır. Denetim sektöründe büyük firmaların denetiminde kullanılmaktadır.

Kırmızı Alan: Çok yüksek risk
Sarı Alan: Orta risk
Yeşil Alan: Düşük risk

17 Şubat 2022 Perşembe

MODERN MALİYET SİSTEMLERİ: KAİZEN MALİYETLEME

 


Kaizen Maliyetleme, yüksek teknolojinin bulunduğu üretim işletmelerinde Kalite Standartlarına bağlı kalarak, maliyet düşürmeyi hedefleyen bir sistemdir. Otomasyon, robotik, kalite sistemi ve kamban gibi yapıların bulunduğu ortamda son derece etkilidir.

Kaizen Maliyetleme Sisteminde zaman çift yönlüdür. Yapılan her işlem belirli hedefler doğrultusunda incelenir. Hedeflerle gerçekleşen farkların olması durumunda ilgili farkların sebepleri araştırılır.

Maliyet Sisteminin kendi içerisinde yer alan "Süreç İyileştirme" aşamaları sayesinde maliyetler düşürülerek Karlılık arttırma amacı hedeflenir.


16 Şubat 2022 Çarşamba

Modern Maliyet Sistemleri: Hedef Maliyetleme


Geleneksel Maliyet Muhasebesi, teknolojinin sabit olduğu ve sınırlı üretim durumlarında Direkt İlk Madde ve Malzeme, Direkt İşçiliğin yüksek olduğu durumlarda olumlu sonuçlar vermektedir.

Gelişen teknoloji ve rekabet unsurundan ötürü firmalarda en büyük problem Endirekt Giderlerin dağıtılması işlemidir. Ürün tasarımı, AR-GE, Bakım Onarım gibi giderlerin yüksekliği, pazar araştırmaları ve Proje bazlı çalışmaların raporlanmasında Geleneksel Maliyet Sistemi yetersiz kalabilmektedir.

Hedef Maliyetleme Sistemi Adımları

 1- İşletme Maliyetlerinin Belirlenmesi

 2- Maliyet Havuzlarının Oluşturulması

 3- Proje, Ürün Tasarım gibi etkenlerin ayrıştırılması

 4- Maliyet Havuzlarına Göre Hedef Maliyetin Oluşturulması

 5- Maliyetlerin Raporlanması ve Bütçe İle Karşılaştırılması

13 Şubat 2022 Pazar

Şerefiye Hakkında

 


ŞEREFİYE HAKKINDA

Şerefiye, bir işletme devralınırken katlanılan maliyet ile söz konusu işletmenin rayiç bedelle hesaplanan net varlıklarının (öz varlık) değeri arasındaki olumlu farklardır.

Şerefiye = Satınalma Bedeli (Birleşme Maliyet) - İktisap Edilen Net Varlıkların Gerçeğe Uygun Değeri (Net Varlık)

  • Birleşme Maliyeti > Net Varlık = Aradaki fark şerefiyedir. İşletmenin varlığına yazılır. Değer düşüklüğü testi yapılır.
  • Net Varlık > Birleşmiş Maliyet = Birleşme Karı vardır. Gelir tablosunda izlenir.

Şerefiyenin ölçülmesi ve muhasebeleştirilmesi TFRS-3 İşletme Birleşmeleri kapsamında, sonraki dönemlerde değerlemesi ise TFRS-36 Varlıklarda Değer Düşüklüğü kapsamında izlenir.


12 Şubat 2022 Cumartesi

İhracat Süreçleri

 


İHRACAT SÜREÇLERİ

1. MÜŞTERİYE TESLİM VERİLMESİ

2. ÖDEME ŞEKLİ/TESLİM ŞEKLİ GÖRÜŞMELERİ

3. SEVKİYAT PLANLAMASININ YAPILMASI

4. YÜKLEME REZERVASYONU

5. KESİN TESLİMAT

6. NAKLİYECİYE TESLİMAT

11 Şubat 2022 Cuma

Üretim Süreçleri


 Bir üretim işletmesinin ortalama olarak gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin bir diyagram hazırladım. 

STOK KARTLARI: İşletmenin içerisinde yer alan hammadde, yarı mamul, mamul ve yan ürün bilgilerinin bulunduğu alandır.

ÜRÜN ARAÇLARI: Yarı mamul, yan ürün ve mamullerin alt bileşenlerin yer aldığı bilgilerden oluşmaktadır.

ROTA: Üretime giren malzemelerin makinelerde geçen süreleri, operasyon süreçleri ve işçilik bilgilerinin bulunduğu alandır.

ÜRETİM PLANI: Gerçekleşecek olan üretimle ilgili hazırlanan planlardır. Alınacak olan malzeme, üretimde geçen süre, üretime girecek olan malzeme gibi bütün bilgileri kapsar.

KALİTE KONTROL: Üretim sürecinde gerçekleşen işlemlerin uygunluğunu ve İş Onaylarının verildiği bölümdür.

STANDART MALİYET: Üretimde harcanan malzeme, kullanılan makineler, gerçekleşen işçilikler gibi birçok birçok unsurun bulunduğu Ön maliyetlendirme işlemidir.

FİİLİ MALİYET: Üretimi gerçekleşen ürünlerin Standart Maliyet ile karşılaştırılarak gerçek Maliyetin hesaplanması sürecidir.

3 Şubat 2022 Perşembe

Satış Süreçleri

 


1. Bu görselde belirtilen İrsaliye ve Fatura düzenleme hükmü VUK tarafından kanuni düzenleme ile getirildiği için "Muhasebe Durumu" adı altında eklenmiştir.


2. Optimum şartlarda İrsaliye düzenleme işlemini bir firmada Depo/Ambar sorumlusunun yapılması en uygunu olacaktır. Zira sevkiyat anında satılan ürünün stok çıkışını yapan ve ilgili işlemi gerçekleştiren taraf olduğu için işlemin doğruluğu açısından önemli bir yere sahiptir.


3. Öte yandan Fatura düzenleme işlemini ise Satış Departmanının yapması en uygun olacaktır. Satılan ürünlerin birimleri ve fiyatları konusunda Müşteri ile direkt etkileşime geçen taraf ilgili departman olduğu için işlemlerin doğruluğu açısından son derece önemlidir.


4. Müşterinin teklifi kabul etmesi durumunda karşı tarafla "Satış Sözleşmesinin" düzenlenmesi son derece faydalı olacaktır. Satış sözleşmesi adı altında ilgili firmanın fatura bilgilerinin yanı sıra "Ticaret Sicil Gazetesi, İmza Sirküleri, iade işlemi durumu olmasına karşın Müşterinin Banka Bilgileri ve Vergi Levhası" gibi belgelerin olması güvence açısından önemlidir.


5. Bir Müşteriye teklif götürülmesi durumunda Müşteri cari kart statüsünün "Aday" olarak açılması çok önemlidir. Alım işleminin gerçekleşmesine istinaden "Aday" olan cari kartın referans alınarak "Müşteri" olarak yeniden açılması, teklif bilgilerinin saklanması ve süreçte gerçekleşebilecek yanlışlıkların önlenebilmesi açısından daha doğru bir adım olacaktır.

1 Şubat 2022 Salı

Finansal Konsolidasyon

Finansal Konsolidasyon, işletmenin ortak olduğu farklı firmaların finansal verilerinin tek çatı altında Finansal Raporlama Standartlarına uygun olarak raporlanması işlemidir.

Finansal Konsolidasyon Aşamaları:

1. Finansal Konsolidasyona uygun grup hesap tanımlarının yapılması

2. Finansal Konsolidasyon tanımlarının oluşturulması

3. İşlenmemiş ham verilerin (solo) hazırlanması

4. Finansal Konsolidasyona tabi şirketlerin Dikey ve Yatay kontrollerinin yapılması

Dikey Kontrol: İlişkili firmaların finansal tablolarının Borç/Alacak kontrollerinin yapılması işlemidir.

Yatay Kontrol: İlişkili firmalar içerisinde bakiye mutabakatlarının yapılması. (Dövizli işlemlerin olması durumunda ayrıca kontrol edilmesi gerekmektedir.)

5. Ham verilerinin aktarılması sonucunda Eliminasyon Kayıtlarının oluşturularak TFRS’ye uygun şekilde revize edilmesi. (Amortismanlar, Şerefiyeler, Özsermaye ve Ortaklık Haklarının ayrıca incelenmesi gerekmektedir.)

6. TFRS’ye uygun formatta raporlamanın yapılması ve dipnotların kontrolünün gerçekleşmesi. 

Not: Eliminasyon Kayıtları Tek Düzen Hesap Planının (solo) verilerine işlenmez. Eliminasyon Kayıtları sadece Finansal Konsolidasyon Raporlarının belirli uygunlukta olması için yapılan düzeltme kayıtlarıdır.