Yıllık ücretli izin her ne kadar İş Kanunu 53.maddesi tarafından genel olarak düzenlense de, aslında yıllık izin her şeyden önce anayasal bir haktır. Anayasa'nın 50. maddesi 3.fıkrasında "Dinlenmek, çalışanların hakkıdır." ibaresi geçmektedir. Ayrıca "Yıllık izin hakkından vazgeçme" gibi bir durumun olmadığını da ayrıca belirtmek gerekiyor.
1. Yıllık Ücretli İzin Süreleri
4857 Sayılı İş Kanunu'nun 53. maddesine baktığımızda yıllık izinin kullanılması için için işçinin en az 1 yıl boyunca çalışmış olması gerekmektedir.
![]() |
Yıllık izin süreleri, Kaynak: Muhasebetr |
Tablonun iki farklı istisnasının olduğunu da ayrıca belirtmek gerekiyor.
a. On sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. (İş K. md.53)
b. Yer altında çalışan işçilerin yıllık izin süreleri tablodaki izin günlerine dörder gün ilave edilerek uygulanır.
Ayrıca isteğe bağlı olarak yıllık izin süreleri "iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile" arttırılabilir.
2. Yıllık Ücretli İzin Kullanımı
Yıllık ücretli izinlerin, yürütülen işlerin niteliğine göre yıl boyunca hangi dönemlerde kullanılacağı, izinlerin ne suretle ve kimler tarafından verileceği veya sıraya bağlı tutulacağı, yıllık izninin faydalı olması için işveren tarafından alınması gereken tedbirler ve izinlerin kullanılması konusuna ilişkin usuller ve işverence tutulması zorunlu kayıtların şekli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle gösterilir. (İş K. md.60)
Yukarıda belirtildiği gibi işçi yıllık iznini kullanmadan önce ilk olarak işverene haber vermesi gerekir. Bunun sebebi siz izninizi kullandığınızda işveren de sizin boşluğunuza göre gerekli tedbiri almasıdır.
Yıllık izninizi kullanırken izin sürenizi tek bir seferde kullanabilirsiniz. (Örn: 2 yıllık bir hizmet süreniz var. Kıdeminize göre toplamda 14 gün yıllık izin hakkınız oluyor. Bu süreçte 14 günü topluca kullanabilirsiniz.)
a. Yıllık İzinlerin Bölünerek Kullanılması
2016'nın Mayıs ayında yürürlüğe giren torba yasa itibariyle artık yıllık izinlerinizi bölerek kullanabilme hakkı yeniden düzenlenmişti. Eskiden izinlerimizi 3 parçaya bölüp kullanabiliyorduk. Güncel yasa ile izinlerimizi izinlerimizi, işverenle anlaşarak istediğimiz kadar bölebiliyoruz. Tek şartı ise bölünen izinlerden birinin en az 10 gün olması şeklindedir.
Örn: 14 günlük izin hakkımız var. (10 gün + 1 gün + 2 gün + 1gün şeklinde kullanabilirsiniz.)
3. Yıllık Ücretli İznin Diğer Özellikleri
a. İşten ayrılmanız halinde yıllık ücretli izinleriniz yanmaz. Yıllık izin süresindeki ücretinizi alabilirsiniz.
b. Bir yıl içinde kullanmadığınız izinler de kesinlikle yanmaz ve sonraki döneme devreder.
c. Yıllık izni kullanmayıp bunun yerine ücretini talep etmek ise kanunen yasaktır. Ne yazık ki pratikte bu yasak bazen ihlal edilebilmektedir.
d. Yıllık izin kullanırken başka bir işte çalışmak kanunen yasaktır.
e. Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir şehirde geçirecekse izin gününüze ek 4 günlük yol izni alabilirsiniz. Bunu yaparken mutlaka başka bir şehre gittiğinize dair yol bileti vb. şeklinde belgelendrmeniz gerekir. (Örn: Çalıştığımız şirket İstanbul'da yer alırken, yıllık iznimizi memleketiniz olan Isparta'da kullanacaksanız. Yolculuğunuzu belgelendirip 4 günlük yol iznini kullanabilirsiniz.)