28 Ocak 2018 Pazar

İhbar Tazminatı Hakkında

I. İhbar Tazminatı Nedir?

İhbar tazminatı; işçi ve işveren arasındaki iş sözleşmesinin feshetmek isteyen tarafın, feshi yazılı olarak ve çalışma süresinin gerektirdiği bildirim süresine bağlı kalarak diğer tarafa iletmekle yükümlüdür. Kısacası ihbar tazminatında iş sözleşmesini bitirecek tarafın, bu durumu ilgili bildirim süresi çerçevesinde daha önceden diğer tarafa bildirmesi gereklidir.

Bildirim Süreleri ve İhbar Tazminatı Tutarları
Hizmet SüresiBildirim Süresiİhbar Tazminatı
6 aydan az süren işler için
2 hafta2 haftalık ücret
6 ay ile 1.5 yıl arası işler için
4 hafta4 haftalık ücret
1.5 yıl ile 3 yıl arası işler için
6 hafta6 haftalık ücret
3 yıl üzeri işler için
8 hafta8 haftalık ücret
Tablo: Ekonomi Analizleri

Yukarıdaki ihbar tazminatının bildirim süreleri ve diğer detaylar 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17.maddesi gereğince düzenlenmiştir.

II. İhbar Tazminatı Hakkını Kazanmak

4857 sayılı İş Kanunu'un 17. maddesine göre taraflardan birinin iş sözleşmesini feshetmeden önce bu durumu yazılı olarak "bildirim süresi" kapsamında karşı tarafa bildirmelidir. Bildirim süreleri ise hizmet süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yukarıdaki tablodan hizmet sürelerine göre bildirim sürelerini inceleyebilirsiniz. Eğer ki yasal çerçevelerde taraflardan biri herhangi bir şekilde yazılı olarak bildirim yapmazsa ihbar tazminatını ödemekle yükümlüdür.

İstisna: Deneme süresinde çalışma durumunda herhangi bir bildirim şartı yoktur. Bildirim yapılmadığı takdirde ne işçi ne de işveren ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür. Ancak deneme süresi bittikten sonra yapılan fesihlerde bildirim süreleri ve ihbar tazminatı yükümleri geçerlidir. (İş K. md.25)

III. İhbar Tazminatı İle İlgili Özel Durumlar

İş sözleşmelerinin feshinden önce bildirim süresine bağlı kalınarak diğer tarafa yazılı bildirimde bulunulması esastır. İşten ayrılmak (istifa) isteyen işçi, sağlık nedenleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması benzeri nedenler dışındaki işten ayrılmalarda işverenine bildirim süresini dikkate alarak yazılı bildirimde bulunmakla yükümlüdür.

İşçinin kendi isteğiyle işten (istifa) ayrılması durumunda, ayrılmanın nedeni önem taşımaksızın herhangi bir ihbar tazminatı hakkı oluşmamakta, böylesi bir talepte bulunamamaktadır. İşten ayrılmanın yukarıda sayılan nedenler dışında bir gerekçeye dayanması ve işçinin bildirim süresine uymaksızın işi bırakması halinde, işverenin talep etmesine bağlı olarak işi bildirim süresine uymadan bırakan işçi ihbar tazminatı ödemek durumunda kalacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder