15 Ekim 2021 Cuma

Neden Yansıtma Hesapları Var?

Üniversite birinci sınıfta muhasebe dersinde hocamız dönem sonunda 7A Maliyet Hesaplarını ilgili yansıtma hesaplarını kullanarak 6.Gelir Tablosu hesaplarına aktarmıştı. Derste "Neden yansıtma hesaplarını kullanıyoruz? Direkt ilgili hesapları aktarsak olmaz mı?" diye sorduğumda hocam bana "Burası Türkiye, burada kulağını hep tersten tutarsın." demişti.

Ben de üstüne çok düşmeden ezberleyip geçmiştim. Meğer bu olayın bir mantığı varmış.

Takım elbise diktirmek için terziye gittik. İstediğimiz takım elbisenin rengini ve tarzını söyledik. Terziye bu iş için ne kadar ödeyeceğimizi sorduk. Terzi ise herhangi bir fiyat söylemeden ölçümüzü aldı, kumaşı hazırlayıp takım elbiseyi dikti. Bu takım elbisenin ise 15.000 TL olduğunu söyledi. Biz de böyle bir bütçemizin olmadığını belirttik. Halbuki terzinin bu takım elbiseyi dikmeden önce bize maliyetini önceden hesaplayıp fiyatını söylemesi gerekirdi. İşte bu yüzden yansıtma hesapları kullanılıyormuş.

Bazı özel sipariş esaslı çalışan işletmeler ilgili dönem öncesinden maliyetlerini saptarlar ve bu maliyeti direkt olarak Gelir Hesaplarına aktarırlar. Bu aktarım için yansıtma hesabı önden kullanılır.

Yılbaşında tahmin ettiğimiz maliyetleri ilgili gelir hesabına yansıtma hesaplarına aktarıyoruz. Yıl içerisinde gerçekleşen giderlerin farklarını ise aşağıdaki fark hesaplarına aktarıyoruz.

Tahmini maliyet sistemini kullanmayan mükellefler ise ilgili maliyetler gerçekleştikçe dönem sonunda gelir hesaplarına aktarıyor.

Bu iki farklı sistemi kullanan mükellefler arasında yöntem farkını en aza indirmek için aradaki yansıtma hesapları büyük önem taşıyor.

Tahmini maliyet hesaplarındaki bakiye ile gerçekleşen maliyet hesaplarındaki bakiye hesapları arasındaki farklar fark hesabına şu şekilde aktarılıyor.

Olumsuz Farklar: İlgili Fark Hesabının Borç Kısmına yazılır.
Olumlu Farklar: İlgili Fark Hesabının Alacak Kısmına yazılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder