Ülkeler katma değerli üretimi ve hizmeti attırmak için çeşitli bölgeler belirleyip o bölgelere çeşitli vergi avantajları ve teşvikler sunmaktadır.
Türkiye'de ise vergi avantajlarının olduğu bölgeler ana hatlarıyla "Serbest Bölgeleri" ve "Teknoloji Geliştirme Bölgeleri" şeklindedir.
Bir dönem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teknoloji Geliştirme Bölgelerini genişletip, Serbest Bölgeleri de bu kapsama almak istemiştir. Ancak iki bölgenin yapmış olduğu faaliyetlerin farklılığı sebebiyle bu proje rafa kaldırılmıştır.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Avantajları
A. Kurumlar Vergisi İstisnası
B. Gelir Vergisi İstisnası
C. Gümrük Vergisi İstisnası
D. SGK İşveren Primi Desteği
E. Damga Vergisi İstisnası
F. KDV İstisnası
A. Kurumlar Vergisi İstisnası
Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren şirketler, yapmış oldukları yazılım ve Ar-Ge işlemlerinden etmiş oldukları kazançlar kurumlar vergisinden istisnadır.
Önemli: Bölgede faaliyette bulunan şirketlerin bölge dışında gerçekleştirdikleri faaliyetlerinden elde ettiği kazançlar, yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde edilmiş olsa dahi istisnadan yararlanamazlar.
B. Gelir Vergisi Teşviki
Ar-Ge, yenilik ya da tasarım merkezinde çalışan personeller belli oranda gelir vergisi stopajı silinir.
Yüksek Lisans mezunu: %95
Lisans mezunu: %90
Diğer: %80 oranında gelir vergileri terkin edilir.
Önemli: Haftalık 45 saatlik çalışma süresinin üzerinde gerçekleşen fazla mesai çalışmaları bu kapsama dahil değildir.
C. Gümrük Vergisi İstisnası
Ar-Ge teşvik kanunu kapsamında yapılan her türlü alımlar gümrük vergisinden muaftır.
D. SGK İşveren Primi Desteği
Kanun kapsamında çalışan personeller SGK İşveren Priminin %50'sinden muaftır.
E. Damga Vergisi Muafiyeti
Ar-Ge, yenilik ya da tasarım merkezinde çalışan personeller damga vergisinden muaftır. Aynı zamanda şirketlerin yapmış olduğu sözleşmelerde damga vergisi muafiyeti bulunmaktadır.
F. KDV İstisnası
Kanun kapsamında olan şirketler, Ar-Ge faaliyetleri kapsamında almış oldukları her türlü yeni makineve teçhizatların KDV'sinden muaftır.
Önemli: Kanunda "yeni" ibaresinin geçtiğini özellikle belirtmek isterim. Aynı zamanda makine ya da teçhizat yeni alınsa dahi, bu makine ve cihazlarda kullanılmak üzere alınan parça ve cihazlar KDV istisnası kapsamı dışındadır.
KDV istisnası kapsamından faydalanmak için ayrıca bu şirketlerin bağlı oldukları vergi dairesinden KDV istisnası belgesi alması gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder